image description

Наукова діяльність

Фундаментальні та прикладні дослідження

У контексті реагування на стрімке поширення в Україні коронавірусної інфекції COVID-19 на підставі та з урахуванням вимог низки загальнодержавних документів, зокрема Закону України № 530-IX від 17 березня 2020 р. «Про внесення змін до деяких законодавчих актів України, спрямованих на запобігання виникненню і поширенню коронавірусної хвороби (COVID-19)» (https://zakon.rada.gov.ua/laws/530-IX), Постанови Кабінету Міністрів України № 211 від 11 березня 2020 р. «Про запобігання поширенню на території України гострої респіраторної хвороби COVID-19, спричиненої коронавірусом SARS-CoV-2» зі змінами (https://zakon.rada.gov.ua/laws/211-2020-п) і ряду наказів та оперативної інформації Міністерства охорони здоров’я України (https://moz.gov.ua/koronavirus-2019-ncov), розроблено «Пам’ятку щодо запобігання поширенню коронавірусної інфекції COVID-19 для працівників агропромислових підприємств України», спрямовану, головним чином, працівникам тваринницьких і птахівничих господарств, а також аграріям, задіяним у період весняно-польових робіт.

Пам’ятка щодо запобігання поширенню коронавірусної інфекції COVID-19 для працівників агропромислових підприємств України

Коронавіруси (Coronaviridae) — велика родина одноланцюгових РНК-вірусів, що включає 40 видів вірусів, що викликають переважно респіраторні хвороби та хвороби шлунково-кишкового тракту, до яких належить і 2019-nCoV/SARS-CoV-2, який спричинив згідно з міжнародною медичною термінологією спалах коронавірусної хвороби — COVID-19, що почався в грудні 2019 р. Віруси цієї родини є патогенними для людей, котів, птахів, собак, великої рогатої худоби, свиней, кажанів, деяких видів диких хижих ссавців тощо. Коронавіруси спричиняють захворювання різного ступеня тяжкості, від звичайної застуди до тяжкого гострого респіраторного синдрому, що супроводужеться пневмонією. Коронавіруси ВРХ, птиці і котячих є патогенними тільки для тварин і не інфікують людину.

Шляхи зараження вірусом COVID-19

Люди, інфіковані COVID-19, можуть бути переносниками хвороби до того, як проявляться симптоми інфекції. Однак, ґрунтуючись на наявних на цей час даних, саме люди, в яких уже наявні симптоми захворювання, є головним джерелом поширення вірусу.

Новий коронавірус передається повітряно-краплинним і контактним шляхами.

Вірус не циркулює у повітрі, а як наслідок не здатний переміщатися на далекі відстані. Саме тому, заразитися неможливо навіть від інфікованої людини, якщо ви не знаходитесь безпосередньо поруч із інфікованим (це максимум — 1,5–2 м).

Переважає контактний шлях зараження, коли вірус потрапляє на слизові оболонки носа, очей через руки або інші предмети (хустки, рукавички) після торкання об’єктів (тварин, м’яса, риби, дверних ручок, поручнів), що забруднені виділеннями з дихальним шляхів хворих чи інфікованих людей-носіїв інфекції.

Повітряно-краплинним шляхом вірус передається від людини до людини під час кашлю або чхання у тісному контакті. Коронавіруси не здатні зберігати інфекційність (заразність) під час передавання на далекі відстані.

Поширення вірусу тваринами

На сьогодні немає жодних доказів того, що домашні чи сільськогосподарські тварини можуть поширювати COVID-19. Так, Центр контролю захворювань США (CDC) не має доказів, які б свідчили про те, що імпортовані тварини чи продукти тваринного походження становили небезпеку для поширення COVID-19 у США. У світі також не існує жодних доказів того, що будь-які тварини, включаючи домашні, сільськогосподарські чи дикі види, можуть бути джерелом зараження COVID-19 на даний момент. Можливе лише перенесення вірусу на шерсті тварин після контакту з інфікованою людиною.

Ризики захворювання

Хоча вірус ще не до кінця вивчений, але на сьогодні відомо, що люди похилого віку, а також з хронічними захворюваннями і слабким імунітетом більш схильні до ризику розвитку важких захворювань.

Особа, яка наразі не має симптомів, але яка контактувала або ймовірно контактувала з особою, хворою на COVID-19 (наприклад, через рукостискання).

Особи, які контактували особисто з хворими на COVID-19 або перебували у закритому середовищі з ними.

Життєздатність вірусу на поверхнях

За попередньою інформацією, вірус може виживати на поверхнях лише протягом декількох годин (2–3 години). Прості дезінфікуючі засоби можуть вбити вірус, унеможливлюючи зараження людей.

Симптоми

Симптоми багато в чому схожі з багатьма респіраторними захворюваннями, часто імітують звичайну застуду, можуть походити на грип.

Почуття втоми

Утруднене дихання

Висока температура

Кашель та/або біль у горлі

Іноді — розлади травлення (нудота або діарея)

Уберегтися від вірусу можна, дотримуючись
звичайних заходів обережності та правил гігієни:

Мийте руки з милом упродовж 20–40 секунд або користуйтесь антисептиком, вміст спирту в якому повинен бути не менше 60–80 % або який вміщує 2 % хлоргексидину:

      вода для миття рук має бути теплою, а не холодною чи гарячою;

      антисептик має покривати всю поверхню шкіри рук (у середньому на одну обробку слід використовувати 3 мл розчину, а це 24–27 «пшиків» кишеньковим диспенсером, тому рекомендовано його просто наливати в долоню);

      тривалість обробки антисептиком — близько 30 секунд.

Не торкайтеся очей, носа та рота брудними руками.

Використовуйте захисну маску якщо захворіли і маєте респіраторні симптоми (кашель, нежить) або перебуваєте у громадських місцях:

      маска має покривати ніс і рот, щільно прилягати, без відступів по краях;

      заміна маски повинна проводитись щойно вона стала вологою;

      заборонено чіпати зовнішню частину маски руками, а якщо доторкнулися до неї, то необхідно помити руки з милом чи обробити їх спиртовмісним антисептиком;

      заміна маски повинна проводитись кожні чотири години;

      повторне використання маски заборонено.

Не контактуйте з особами, у яких наявні симптоми застуди чи інших захворювань верхніх дихальних шляхів, тримаючись від них на відстані 1,5–2 метри.

На певний час відмовтеся від рукостискань і вітальних поцілунків.

У разі появи перших симптомів ГРВІ, високої температури — невідкладно зверніться до свого сімейного лікаря в телефонному режимі або до служби екстреної медичної допомоги.

Закривайте ніс та рот підчас чхання серветкою, яку потім варто обов’язково викинути.

Не вживайте сиру або без належної термічної обробки їжу тваринного походження.

Провітрюйте приміщення та дезінфікуйте поверхні.

Стежте за рекомендаціями ВООЗ, МОЗ та інформуйте дітей про правила гігієни.

Обов’язково дотримуйтеся рекомендацій з особистої гігієни та вимог перебування у громадських місцях.

 

 

Матеріал підготували:

 

перший віце-президент НААН, академік НААН Гладій М. В.,

директор ННЦ «ІЕКВМ», академік НААН Стегній Б. Т.,

заст. дир. ННЦ «ІЕКВМ» з наук. роботи, чл.-кор. НААН Герілович А. П.